'innovators
by nature'

LEDI Subsea-Drilling berging Vinca Gorthon

Aanbrengen van 30 hijs- en snijkettingen onder het schip Vinca Gorthon. De Vinca Gorthon van rederij ABN Helsingborg in Zweden is gebouwd in 1987 en is een roll on-roll off schip. Het was met rollen papier op weg van Oskarshamn in Zweden naar Antwerpen. In slecht weer is de lading gaan schuiven en uiteindelijk is het schip gekapseisd in de buurt van een olieboorplatform. Het schip is achter de brug gebroken.

TECHNISCHE SPECIFICATIES

Opdrachtgever

Titan Salvage

Uitvoeringsperiode

17/03/2010

Lengte boring(en)

Ca. 690 m hijs en zaagkettingen | op een diepte van 12 m

Doorsnede boring(en)

Hijs- en zaagkettingen

Werkzaamheden

Ledi Subsea Drilling B.V., een joint venture van Gebr. van Leeuwen Boringen B.V. en DISA Maritime bvba, heeft door middel van HDD op zee (subsea drilling) 30 kettingen aangebracht onder de Vinca Gorthon. Doel van de kettingen is om het schip in delen te zagen en vervolgens deel voor deel boven water te hijsen.

Bijzonderheden

De Vinca Gorthon is een obstakel voor het scheepvaartverkeer, omdat het op 25 m diepte ligt in een drukke scheepvaartroute. Het meet 19.000 ton, is 166 m lang en 23 m breed. De urgentie om het schip te bergen is hoog door met name de toenemende ontwikkelingen in de offshore energie, zoals olie, gas en windmolenparken. Bergingsbedrijf Titan Salvage verwacht het schip in november 2010 compleet verwijderd te hebben. Het wrak ligt weliswaar op 25 meter diepte maar door de hoogte van het wrak is de diepgang ter plaatse nog maar 15 meter en zo diep steken de grote containercarriers en bulkschepen.

VIDEO