'innovators
by nature'

HDD Boring – Vervangen oliedrukverbinding bij de A27 in Gorinchem

In 2021 wordt de A27 tussen Houten en knooppunt Hooipolder 47 kilometer verbreed, om toekomstige doorstroom te verbeteren. Dit heeft als gevolg dat bij de A27 in Gorinchem een groot gedeelte van de bestaande oliedrukverbinding vervangen moet worden. Deze verbinding loopt door een drukbevolkt gebied met veel natuur en bestaande water, gas en elektra infrastructuur. Met een traditionele ontgraving zou door de werkzaamheden de flora en fauna beschadigen en de bewoners veel overlast ervaren. Daarom is er gezocht naar een andere oplossing.

TECHNISCHE SPECIFICATIES

Opdrachtgever

BAM-Infra energie en water | Stedin

Uitvoeringsperiode

2020 – 2021

Lengte boring(en)

PPE buizen van 12 m zijn als 6 onafhankelijke buizen aan elkaar gelast, in totaal was de boring 1.1 kilometer lang

Doorsnede boring(en)

PPE-buizen

Werkzaamheden

De sleufloze techniek die op dit project is gebruikt, is een Horizontaal Gestuurde Boring. Dit houdt in dat de lange buizen, waarin uiteindelijk de nieuwe kabels zullen liggen, onder de grond worden aangelegd door een tunnel te boren. Deze tunnel wordt geboord door twee krachtige machines, geplaatst op de Grote Haarsekade en bij de kruising met de A15. Met onze 150 Tons boormachine hebben we een pilotboring gemaakt. Daarna hebben we geruimd om het gat op diameter te krijgen en vervolgens hebben we de buizen erin getrokken. De boring, van meer dan 1100 meter in complexe ondergrond onder bestaande water, gas en elektrastructuur, is zonder problemen binnen twee maanden afgerond. Met tevreden bewoners van de woonwijk en zonder beschadigingen aan de natuur. Dit was mogelijk dankzij de geavanceerde apparatuur, professionele teams en de meet-in-the-middle technolgie.

Bijzonderheden

Het traject van de boring bevindt zich in diverse grondlagen, Gorinchem staat bekend om zijn complexe ondergrond. De lange lengte, gecombineerd met de zwakke grond. Daarvoor hebben we meet-in-the-middle technologie. Twee machines die naar elkaar toe boren om de mud-druk te minimaliseren. Meet-in-the-middle technologie betekent dat de twee machines op de decimeter nauwkeurig naar elkaar toe moeten boren.

VIDEO