'innovators
by nature'

"Het kenmerk van deze pneumatische boortechniek is dat de leiding door middel van een horizontaal “heiblok” wordt doorgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een bodempersraket."

Raketdoorpersingen

Wanneer kiezen voor een Raketdoorpersing?

Pneumatisch doorpersen wordt vaak gebruikt voor een doorpersing onder een weg door en heeft dan ook als voordeel dat het weinig overlast voor de omgeving geeft. Een ander voordeel is dat het in verhouding met hydraulisch doorpersen goedkoop is. Er kan alleen een recht boortracé toegepast worden. De diameter, afhankelijk van de toegepaste methode, is beperkt. Van Leeuwen Sleufloze Technieken biedt deze techniek aan voor het doorpersen van stalen buizen met diameters van 114 mm tot 1220 mm (4” – 48”). Doorpersing mogelijk in lengtes van 25 – 80 meter. Deze techniek is ongestuurd en heeft een beperkte nauwkeurigheid en is daardoor tamelijk gevoelig voor afwijkingen.

Wat zijn de voordelen?

  • Weinig overlast voor omgeving (indien niet drukbevolkt gebied)
  • Goedkoop in verhouding met hydraulisch doorpersen

Hoe werkt het?

De bodempersraket kan de leiding voor zich uit in de grond heien of achter zich aan trekken. De raket bestaat uit een stalen cilinder in de vorm van een torpedo waarin een pneumatisch beweegbare zuiger past. De zuiger slaat met kracht tegen een aambeeld voorin de cilinder. Door de stootkracht van de zuiger tegen de cilinder schiet de raket een stukje naar voren. De zuiger wordt vervolgens weer naar achteren bewogen en het proces herhaalt zich. Tijdens de achterwaartse beweging van de zuiger blijft de raket op zijn plaats door de wrijving tussen de grond en de cilinder.

 

Pipe Ramming